Amélie

Pet food Raw Materials Specialist @Purina

Amélie

Składniki

Czytaj więcej >

Cukry proste, takie jak glukoza, fruktoza, laktoza, maltoza i inne, należą do grupy węglowodany, które są kluczowym makroskładnikiem odżywczym, obok białka i tłuszczu. Pomimo negatywnego ich postrzegania z perspektywy żywienia ludzi, podaż cukru w umiarkowanych ilościach może pełnić ważne funkcje w karmie dla zwierząt. Występują naturalnie w wielu owocach, warzywach i produktach mlecznych. Niewielkie ilości cukrów w karmach dla zwierząt domowych mogą: stanowić źródło energii, poprawiać smakowitość i pomóc stworzyć teksturę (np. chrupką skórkę) i zapewnić odpowiednią miękkość produktu przez cały okres jego przechowywania. Głównym czynnikiem ryzyka otyłości u kotów i psów, jest nadmierne spożycie kalorii ze wszystkich grup pokarmowych, a nie cukier lub węglowodany.

Cukry występują naturalnie w wielu owocach i warzywach stosowanych w karmie dla zwierząt domowych, takich jak: jabłka, dynia, marchew, słodkie ziemniaki, pomidory, groszek czy szpinak.

Większość węglowodanów w pełnoporcjowych i zbilansowanych karmach dla zwierząt domowych pochodzi z węglowodanów „złożonych” (pochodzących m.in. ze zbóż, ziemniaków i niektórych roślin strączkowych). Cukry proste (takie jak sacharoza, dekstroza, fruktoza itp.) znajdujące się w karmie dla zwierząt domowych, stanowią nieznaczny procent całkowitej energii przyswajanej z diety.

Niektóre z nich odgrywają ważną rolę w żywieniu zwierząt domowych. Na przykład glukoza jest podstawowym źródłem energii dla komórek organizmu, podczas gdy laktoza ma kluczowe znaczenie dla wczesnego rozwoju. Zarówno psy, jak i koty dobrze trawią i wykorzystują cukry zawarte w karmie dla zwierząt. Małe ilości cukrów mogą poprawić smak karmy dla zwierząt domowych. Na przykład są używane do tworzenia naturalnych aromatów, takich jak „pieczenie” lub „grillowanie” w połączeniu z innymi składnikami podczas procesu gotowania. Inne funkcje cukrów w karmach dla zwierząt domowych zwiększają trwałość produktów, zapewniając wizualnie atrakcyjny kolor lub poprawiając konsystencję i miękkość produktu.

Termin „różne cukry”, który pojawia się na etykietach karmy dla zwierząt domowych, jest opisem kategorii, który może odnosić się do różnych cukrów (np. sacharozy, fruktozy, glukozy). Należy go stosować zawsze w liczbie mnogiej („cukry”), nawet jeśli receptura zawiera tylko jeden rodzaj cukru.

Wiele osób upatruje obecność cukru w karmie dla zwierząt jako przyczyny otyłości. Jednak jednym z głównych czynników ryzyka otyłości u psów i kotów, jest nadmierne spożycie energii. Porównując gram do grama, cukry dostarczają 2,5 raza mniej kalorii niż tłuszcz. Otyłość, a nie nieznaczna ilość cukru w diecie, jest głównym czynnikiem ryzyka cukrzycy u psów i kotów. Kluczem jest utrzymanie idealnej sylwetki i ograniczenie produktów spożywczych, które nie są pełnoporcjowe w odpowiedniej dawce, do mniej niż 10% całkowitego spożycia kalorii przez zwierzę dziennie.